Zaštitnik Katoličke Crkve i glavni zaštitnik Hrvatske

Sveti Josip zaštitnik je cijele Katoličke Crkve od 1870. godine. No dva stoljeća prije, Hrvatski sabor proglasio je svetog Josipa posebnim zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, a time i hrvatskog naroda.

***

Zaštitnik je i obitelji, očeva, radnika, trudnica, bolesnih, umirućih, putnika, čistoće duše i tijela.
Smatra se i zaštitnikom u borbi protiv komunizma te zagovornikom za sretnu smrt.
Posvećen mu je mjesec ožujak, a od dana u tjednu srijeda.

  Saborska odluka o proglašenju svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske

  „…na već spomenutom svetome Saboru prihvaćen je post uoči Bezgrješnog začeća najslavnije Djevice Marije, kao i da je sveti Josip, po veleuzvišenim staležima i redovima, jednoglasno prihvaćen za zaštitnika.“

  „… in praemissa Sacra Synodo, Jeiunium Immaculatae Conceptionis Gloriosissimae Demum Virginis Mariae, ita pariter Santus Josephus per Inclytos Status, et Ordines, Communi itidem omnium Voto pro patrono acceptatus, et acceptatum est.“

  Sabor Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, 9. i 10. lipnja 1687.
  (prijevod izvornog teksta)

  ***

  Malo veliko otkriće!

  U arhivskoj potrazi za izvornim dokumentom ove odluke, otkrili smo koji je ispravan prijevod izvornog teksta saborske odluke o proglašenju svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske.

  HR-HDA-1. Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Protokol br. 3.

   

  Ako naručite kampanju „Sveti Josip“, u pošiljci ćemo Vam poslati:

  Kartica s Čudotvornom molitvom

  Na poleđini kartice nalazi se drevna Čudotvorna molitva svetom Josipu iz 1. stoljeća koja donosi mnoga uslišanja.

  Blagoslovljena medaljica

  U istoj kartici nalazi se i medaljica s likom svetog Josipa s Djetetom Isusom koji u ruci drži svijet (slika s pokrajnjeg oltara iz crkve Blažene Djevice Marije Pomoćnice u Zagrebu). Od kada je odabran za zaštitnika Hrvatske, štitio je i zagovarao Hrvate u borbi za slobodu i samostalnost, sve do današnjih dana.

  Molitvene nakane svetom Josipu

  Ispunjene molitvene nakane, prošnje i zahvale svetom Josipu koje se povratno pošalju Zakladi Vigilare, bit će prikazane na Svetoj Misi na svetkovinu svetog Josipa, 19. ožujka 2022., u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

  Letak

  Letak sadrži izvorni tekst odluke Hrvatskog sabora iz 1687. i druge zanimljivosti o povijesnim vezama svetog Josipa i Hrvata.

  Proglašenje zapovjednog blagdana

  1939. Sveta Stolica uvažila je molbu hrvatskih biskupa, predvođenih nadbiskupom Alojzijem Stepincem, i blagdan svetog Josipa proglasila zapovjednim blagdanom u cijeloj zemlji.

  Misao crkvene naučiteljice

  „Ne sjećam se do sada da sam ga išta molila što bi on propustio učiniti. Začuđujuća su stvar one velike milosti koje mi je Bog udijelio posredstvom ovoga blaženog svetca.“

  sv. Terezija Avilska

  Posebna nakana za hrvatske obitelji

  Nalazimo se u godini koju je Crkva posvetila obitelji (do 26. lipnja 2022.). Upravo su obitelji, posebno one višečlane, trenutačno u Hrvatskoj pod posebnim napadom i to u njezinu glavnom gradu Zagrebu. Usmjerimo svoje molitve svetom Josipu za njihovu zaštitu.

  *** 

  Naručite blagoslovljenu medaljicu i Čudotvornu molitvu svetom Josipu

  *Obavještavamo Vas da ćemo Vaše osobne podatke obrađivati u svrhu promicanja ove narudžbe, kao i statutarnih aktivnosti inicijatora: Zaklada Vigilare, Homerska 2, 10000 Zagreb. Davanje podataka je dobrovoljno. Imate pravo na pristup i ispravak svojih podataka. Ako ne želite da Zaklada Vigilare obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu provođenja statutarnih aktivnosti, molimo da nas o tome obavijestite pisanim putem na navedenu adresu.

  Copyright © Zaklada Vigilare, Homerska 2, 10000 Zagreb
  kontakt@vigilare.hr, 01/6446-421