Potresi su dio naše hrvatske stvarnosti!

U nešto više od godinu i pol dana dogodila su se dva velika potresa – u Zagrebu i na Banovini, a tresla se i južna Hrvatska – oko Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika.

No, Bog nam je dao svoje prijatelje, svetce, koji mu prinose nas i naše molitve.

Jedan od tih posebnih i vrlo starih svetaca koje smo u posljednje vrijeme otkrili, a kojem su se i naši stari zavjetovali i molili, sveti je Emigdije, biskup i mučenik iz 4. stoljeća i zaštitnik od potresa.

***

Zaklada Vigilare za Vas je pripremila duhovnu zaštitu i zagovor protiv potresa! Ako naručite putem donjeg obrasca, poslat ćemo Vam jednu vrlu zanimljivu pošiljku u kojoj se nalazi:

  Devetnica sv. Emigdiju

  Sadrži lijepu svetčevu sliku, s molitvama za svaki od devet dana. U njoj smo s latinskog preveli i jednu posebnu molitvu koja se pripisuje samom svetom Emigdiju, a kojom sebe i naše domove stavljamo pod Božju zaštitu. Brošura je izrađena u džepnom formatu kako bi se mogla svugdje ponijeti sa sobom i moliti.

  Blagoslovljena medaljica

  Medaljicu poput ove koristili su još i naši stari Dubrovčani! Počeli su je nositi nakon strašnog potresa 1667., radi zaštite od novih potresa koji, doista, u toj mjeri više nikada nisu pogodili njihov grad. Tada su svetog Emigdija proglasili i suzaštitnikom Dubrovnika. Na medaljici nalazi se lik svetog Emigdija s biskupskom kapom i štapom koji u ruci drži svoj grad. Latinski natpis: S.(ANCTUS) EMYGD.(IO) M.(ARTYR) EP.(ISCOPUS) ASCVI, znači: Sveti Emigdije, mučenik i biskup Ascolija. A na njezinoj poleđini, dodali smo i, danas tako potreban, zaziv: Sveti Emigdije, moli za nas i Hrvatsku! Medaljicu je blagoslovio svećenik.

  Vaše molitvene nakane sv. Emigdiju

  Pozivamo Vas da ispunite obrazac za molitvene nakane koji ćemo Vam poslati i da nam ih odmah povratno pošaljete jer ćemo Svetu Misu za sve pristigle nakane služiti već 9. kolovoza u 18.30 sati u franjevačkoj crkvi Svetog Križa u zagrebačkom Sigetu, gdje će lokalna zajednica blagosloviti i novu sliku svetog Emigdija, koja će trajno ostati u toj crkvi. +

  Sveta Misa u čast sv. Emigdiju, s relikvijom

  Na sam dan Svete mise u čast svetom Emigdiju (s pristiglim nakanama), kao i nekoliko dana prije, Zaklada Vigilare posudit će sigetskoj župi prvorazrednu relikviju svetog Emigdija (ex ossibus, od kosti) da se izloži za osobno štovanje vjernicima.

  Tko je bio Sveti Emigdije?

  Sveti Emigdije (3./4. st.), biskup i mučenik, smatra se najpoznatijim i najsnažnijim svetcem zaštitnikom od potresa. Rođen je u Njemačkoj u poganskoj obitelji, a nakon što se pokrstio, borio se protiv poganštine Rimskog Carstva, uništavajući kipove lažnih bogova. Završio je u Italiji gdje je postao svećenik, čineći brojna čudesna izlječenja. Papa ga je imenovao za prvog biskupa grada Ascolija (Italija). Zbog svojeg djelovanja, došao je u sukob s gradskim upraviteljem koji ga je, na koncu, okrutno pogubio.

  Možda se pitate zašto smo izabrali baš tog svetca? Iz istog razloga zbog kojeg su ga za zaštitnika izabrali i mnogi europski gradovi nakon što je njegov grad Ascoli, poslije snažnog potresa početkom 18. stoljeća, ostao neoštećen. To je bilo veliko čudo o kojem se nadaleko pročulo (osim Dubrovnika, isto je učinila i Virovitica).

  Učinimo i mi danas isto: ne čekajmo da se ponove novi potresi i stradanja. Proširimo ovu kampanju i pobožnost prema svetom Emigdiju diljem naše domovine i započnimo što prije s molitvom ove devetnice!

  *** 

  Župe i relikvija svetog Emigdija

  Ako neka župa želi posuditi relikviju svetog Emigdija, neka izravno kontaktira Zakladu Vigilare.

  Naručite Devetnicu sv. Emigdiju

  *Obavještavamo Vas da ćemo Vaše osobne podatke obrađivati u svrhu promicanja ove narudžbe, kao i statutarnih aktivnosti inicijatora: Zaklada Vigilare, Ul. Janka Grahora 4, 10000 Zagreb. Davanje podataka je dobrovoljno. Imate pravo na pristup i ispravak svojih podataka. Ako ne želite da Zaklada Vigilare obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu provođenja statutarnih aktivnosti, molimo da nas o tome obavijestite pisanim putem na navedenu adresu.

  Copyright © Zaklada Vigilare, Ul. Janka Grahora 4, 10000 Zagreb
  kontakt@vigilare.hr, 01/6446-421