Križni put je pobožnost razmatranja otajstva Muke i Smrti Gospodina našega Isusa Krista kojom je za vječnost otkupio i spasio cijeli ljudski rod. Križni put moli se najčešće tijekom korizme, ali može se moliti i u bilo koje vrijeme u godini. Vjernici se na taj način spominju Kristova čina neizmjerne ljubavi, mole za Božju milost i iskazuju zahvalnost prema Kristovoj žrtvi, podnesenoj na brdu Kalvariji u Jeruzalemu.

Pape su kroz povijest poticali vjernike da posjete Svetu zemlju i mjesta posvećena prisutnošću našeg Presvetog Spasitelja te su podarili mnoge i obilne oproste svima koji su ondje hodočastili, a s vremenom i svima koji bi se kroz razmatranja u duhu vjere spomenuli tih otajstava našega Otkupljenja.

Narudžbom Križnog puta sv. Alfonza M. Liguorija, dobit ćete:


***

Knjižicu Križnog puta

koja sadrži:

Uvod s kratkim opisom povijesti pobožnosti Križnog puta Gospodina našega Isusa Krista i s tim povezanim oprostima

Postaje Križnog puta s molitvama i dojmljivim prizorima Kristove Muke srednjovjekovnih umjetnika

Prilog o Oprostima s općim informacijama o oprostima i opis onih oprosta koji se mogu zadobiti moljenjem Križnog puta i razmatranjem Kristove Muke

Litanije Muke Kristove s jedinstvenim zazivima koji časte Kristovu Muku i pomažu u zadobivanju Božjeg milosrđa

 

Sliku Majke Božje Žalosne

Slika Majke Božje iz 16. stoljeća prikazuje Djevicu Mariju koja oplakuje Krista, držeći ga na rukama nakon muke i smrti na Križu. Anđeli sa strane ukazuju na Kristove rane na njegovu Tijelu koje je prikazano mladoliko i čisto kako bi se dočarala njegova svetost. Slika je inspirirana poznatom Michelangelovom skulpturom Pietà koja se i danas nalazi u vatikanskoj Bazilici sv. Petra. Promatranje ove slike pomaže nam tijekom Križnog puta u poistovjećivanju s Marijinom boli i pokajanju za naše grijehe. Na poleđini slike nalazi se molitva Presvetoj Djevici u njenoj gorkoj boli i s njom povezani oprost svim vjernicima koji je izmole sa skrušenim srcem.

 

Sv. Alfonz Marija Liguori

Sv. Alfonz Marija Liguori (1696. – 1787.), talijanski biskup i crkveni naučitelj. Bio je nadareni pravnik i ugledni odvjetnik, a kao svećenik istaknuo se propovijedanjem, ispovijedanjem i brigom za odbačene, bolesne i siromašne. Osnivač je Reda Presvetog Otkupitelja (redemptorista). Autor je mnogih teoloških djela, a bavio se i književnošću i umjetnošću. Postavio je osnove moralne teologije koje i danas vrijede. Bio je veliki štovatelj Presvetog Oltarskog sakramenta i Bogorodice. Patio je od mnogih tjelesnih i duševnih tegoba. Zaštitnik je ispovjednika i moralnih teologa. Spomendan mu je 1. kolovoza.

 

Naručite kampanju „Križni put“

*Obavještavamo Vas da ćemo Vaše osobne podatke obrađivati u svrhu promicanja ove narudžbe, kao i statutarnih aktivnosti inicijatora: Zaklada Vigilare, Ul. Janka Grahora 4, 10000 Zagreb. Davanje podataka je dobrovoljno. Imate pravo na pristup i ispravak svojih podataka. Ako ne želite da Zaklada Vigilare obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu provođenja statutarnih aktivnosti, molimo da nas o tome obavijestite pisanim putem na navedenu adresu.

Copyright © Zaklada Vigilare, Ul. Janka Grahora 4, 10000 Zagreb
kontakt@vigilare.hr, 01/6446-421